Facebook Instagram

Kilpailuihin valmistautuminen

UINTIKILPAILUT:     

Kilpailuryhmissä harjoittelevat uimarit osallistuvat kansallisiin kilpailuihin, joita varten uimarilla tulee olla voimassa oleva lisenssi. Lisenssi astuu voimaan n. 2 viikkoa ostamisesta eli se kannattaa hankkia ajoissa. Lisenssi ostetaan Uimaliiton sivun kautta.

Uimaliiton sivulla, kilpailukalenterissa, on näkyvillä uintikilpailut, joista valmentaja päättää mihin kilpailuihin ryhmä osallistuu. Kilpailuilmoituksen yhteydessä on kutsu, josta selviää mitä lajeja kisassa on mahdollista uida.

Kilpailuissa uimarit uivat erissä aikojen perusteella. Samassa lähdössä voi siis olla monen ikäisiä uimareita. Jos uimari ei ole koskaan uinut ko. matkaa, hän ui yleensä ensimmäisessä erässä. Lähtölistat julkaistaan livetiming sivulla ennen kilpailun alkua. Yleensä ne on myös tulostettu hallin seinälle. Livetiming palvelun voi ladata puhelimelle esim. Play Kaupasta.

Uimarit on jaettu syntymävuoden perusteella ikäsarjoihin. Esim. 2009 syntyneet tytöt uivat vuonna 2019 T-10 sarjassa. Kisakutsusta selviää, että mitä sarjoja ko. kisassa uidaan. Esim. jos kutsussa on sarjat: T-9, T-11, T-13 niin T-10 uivat T-11 sarjassa.

Valmentaja päättää uimareiden lajit ja huolehtii niiden ilmoittamisen Tempukseen viimeistään viikkoa ennen kisoja. Vanhempien tulee ilmoittaa ajoissa, jos uimari ei osallistu suunniteltuun kilpailuun. Uimarin sairastuessa asiasta tulee ilmoittaa mahdollisimman pian. Uimarille tulee maksettavaksi kolminkertainen starttimaksu, jos perumista ei tehdä. Isoissa kisoissa tarvitaan lisäksi lääkärintodistus poisjäännistä. Kausimaksuun kuuluu valmentajan suunnittelemat startit. Jos uimari käy ylimääräisissä kisoissa ilman valmentajaa, hän maksaa startit ja on kisoissa huoltajan vastuulla.

Huoltaja huolehtii uimarin ajoissa kisapaikalle. Kisojen alussa on varattu noin tunti aikaa käydä verryttely uinnilla. Kisapaikalla tulee olla siis 30-45 min ennen verran alkua kisoista riippuen.

Valmentaja on uimahallin aulassa vastassa uimareita ja jakaa heille pukukaappien avaimet. Tämän jälkeen uimarit menevät vaihtamaan verrauikkarin päälle ja menevät venyttelemään altaalle. Altaaseen saa hypätä vasta, kun valmentaja on paikalla. Verrauinnin jälkeen puetaan kuiva uikkari, seuran t-paita (huppari), shortsit/trikoot ja allaskengät (esim. sandaalit tai lenkkarit) On tärkeää, että uimarit pysyvät väliajat lämpiminä.

Ennen omaa starttia, uimarit otetaan valmiiksi keräilyyn. Keräilyssä uimari otetaan istumaan numerolla varustettuun tuoliin, jonka numero on sama, kuin mille radalle uimari menee uimaan. Uimari voi mennä keräilyyn verran jälkeisissä vaatteissa tai uikkarissa (lakki, lasit, sandaalit). Lähtöpäädyssä on kori, johon vaatteet voi jättää startin ajaksi.

Kisasuorituksen jälkeen uimari tulee kuuntelemaan palautteen omasta suorituksesta valmentajalta. Tämän jälkeen uimari käy verraamassa kevyesti ja menee valmistautumaan seuraavaan starttiin, palkintojen jakoon tai kotimatkalle.

Kisojen tulokset tulevat näkyviin livetiming sivulle sekä paperitulosteena hallin seinälle. Tässä vaiheessa on kuitenkin tärkeää tehdä jokaiselle uimarille kisoista hieno kokemus, jossa ei ole pääasia kisoissa menestyminen vaan onnistumisen tunne omasta suorituksesta.

Ensimmäisissä kisoissa on oleellista, että huoltajista yksi on poikien ja yksi tyttöjen apuna pukuhuoneessa ja altaalla. Pienet/uudet uimarit tarvitsevat aikuisen huolehtimista starttien välissä, että he syövät, juovat ja käyvät haukkaamassa raitista ilmaa (halleissa on yleensä huono ilma). Lisäksi uimareiden pitää olla ajoissa valmiina keräilyssä ennen omaa starttia. Kisojen aikataulu selviää livetiming sivulta. Välillä kisat voivat olla etuajassa tai myöhässä. On siis tärkeää, että uimareista huolehtivat aikuiset pysyvät ajan tasalla.

Huoltajat ovat kisojen ajan katsomossa kannustamassa. Uimareita saa kannustaa uinnin aikana, mutta lähdön ajan tulee kuitenkin olla hiljaa. Yleensä kisoissa Nurmijärven Uinnin vanhemmat menevät katsomoon samaan paikkaan istumaan ja kannustavat yhdessä kaikkia oman seuran uimareita. Uimarit voivat tulla käymään katsomossa starttien välissä.

Kisalaukun pakkaaminen:

3-4 uikkaria (1 uikkari verraa varten, sekä niin monta kuivaa uikkaria mukaan kuin on startteja)

-> kisauikkari

2 lasit (1 varalta)

2 NU lakkia (1 varalta)

seuran t-paita / huppari

trikoot/shortsit

allaskengät (sandaalit, lenkkarit)

1-2 pyyhettä

pussi märille uikkareille

juomapullo + eväät


 

Linkit:

Nurmijärven Uinti

Instagram

Suomen Uimaliitto

Kilpailut

Lisenssi -Blue Card

Tempus